Een bloem is onkruid met goede marketing

Posted on: 27 May 2021 by Ruud Olijve

We zijn gek op bloemen. Het geven van rozen, tulpen, lelies en andere bloemen zorgt ervoor dat we mensen blij maken. Maar wanneer zijn bloemen, bloemen en wanneer onkruid? Wat maakt een bloem anders dan bloeiend onkruid? Wanneer een bloem worden gezien als een bloem dan is van onkruid een merk gemaakt. Hierin schuilt de kracht van marketing en productmanagement.

We willen allemaal uiteindelijk dat onze producten niet als onkruid maar als een mooie bloem wordt gezien. Maar hoe doe je dat? Door vooral te communiceren met goede reclamecampagnes? Zou het zo eenvoudig zijn? Nou, nee, want daarmee ben je er natuurlijk niet. Anders zou een reclamecampagne voor paardebloemen ervoor zorgen dat je paardebloemen niet meer als onkruid ziet. Stel je eens voor dat je na zo’n campagne een bos paardenbloemen cadeau kunt geven. Dat je bij de bloemist €25 voor een bos paardenbloemen betaalt. Iedereen voelt natuurlijk op zijn klompen aan dat een reclamecampagne voor paardebloemen onzinnig is en zonde van het marketingbudget zou zijn.

Het bovenstaande laat zien dat je een merk niet alleen met reclame opbouwt. Uiteindelijk drijft ieder merk op producten die echte toegevoegde waarde bieden. Bij het creëren van bloemen zie je dat terug. Kwekers hebben jarenlang gewerkt aan het veredelen van verschillende bloemsoorten. Steeds met grote vasthoudendheid zijn ze bezig om hun producten te verbeteren. Zo moet de verkrijgbaarheid, levensduur, geur, betrouwbaarheid, afmetingen en de kleur van de bloemen bij datgene passen wat klanten als mooi ervaren. Zonder deze eigenschappen krijgt de bloem nooit het predikaat bloem, maar blijft het onkruid. Lukt het de kweker om de juiste toegevoegde waarde te leveren dan kunnen bloemen merknamen worden.

De allerbelangrijkste taak die marketing heeft is het leveren van echte toegevoegde waarde voor klanten. Samenwerking vanuit marketing met productontwikkelaars is daarom onontbeerlijk. De basis voor succes bestaat altijd uit het aanbieden van een uitstekend en onderscheidend product. Wanneer je geen onderscheidend product kunt aanbieden is het beter om te stoppen met je marketingcampagnes. De budgetten en manuren die vervolgens vrijkomen kun je maar beter eerst investeren in het ontwikkelen van producten met toegevoegde waarde. Zo blijft jouw organisatie ook in de toekomst een veel gevraagde bloem.

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter