Merken met een herkenbaar karakter

Posted on: 16 May 2021 by Ruud Olijve

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk slenterde ik samen met mijn dochters over de boulevard. De zon had die dag zijn werk uitstekend gedaan en liet zich wegzakken naar de avond. Het was een mooie zomerse dag geweest. Als afsluiting van de dag mocht mijn jongste dochter in de draaimolen. Claire galoppeerde rondjes op het uitgekozen paardje en straalde met het grootste plezier. Een alleraardigste Franse dame aanschouwde dit amusante schouwspel. Ze wilde contact maken met Claire en groette haar met ‘Bonjour’. Waarop mijn tweejarige dochter de dame volledig negeerde. De Franse dame reageerde lachend met ‘elle a un caractère.‘ En karakter dat heeft Claire, net zo overigens als iedereen.

Vaak hebben mensen geen flauw benul welke eigenschappen ze bezitten. En daarmee laten ze mogelijke kansen onbenut of lopen ze steeds in dezelfde valkuilen en dat is jammer. Als je bewust bent van je eigenschappen kun je er zeker jouw voordeel mee doen. Je hebt immers goede, maar ook slechte kanten. Met merken is dat net zo. Want een merk heeft ook een persoonlijkheid. Door het bepalen van de juiste karaktereigenschappen creëer je merkvoorkeur en behoud je een voorkeurspositie waardoor de klant kiest voor jouw merk. De kracht van goede marketing zit altijd in ….. het goed positioneren!

Karaktereigenschappen: welke passen bij jouw merk?

Het in kaart brengen van de eigenschappen van je merk is erg belangrijk. Niet alleen voor jezelf om gerichte keuzes te maken in kleuren, beelden en teksten, maar vooral om je te onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de karaktereigenschappen van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Beide partijen doen praktisch hetzelfde, ze streven naar een beter milieu. Maar de weg daartoe verloopt voor beide organisaties geheel anders. Dit heeft alles te maken met het karakter van deze merken. Greenpeace’s belofte luidt: ‘Middels confrontaties stellen we milieu problematiek aan de kaak.’ Je ziet dit in beelden dat actievoerders in rubberen bootjes met gevaar voor eigen leven actievoeren. De belofte van WNF ‘Middels harmonie bouwen we relaties tussen mensen en alles op deze planeet.’ is wezenlijk anders dan die van Greenpeace. Zo richt het WNF zich op kinderen & gezinnen met warme communicatie uitingen. Uitingen die zich kenmerken door een stijlvol, conservatief, betrokken, sociaal en warm karakter. Greenpeace richt zich juist op jongere progressieve volwassen. Hun uitingen zijn rebels, avontuurlijk, progressief, werelds en zelfbewust van karakter.

Brand Identity Canvas

Dit canvas helpt organisaties om op basis van archetypes op een eenvoudige wijze de karaktereigenschappen van een merk in kaart te brengen. Dit canvas komt voort uit het gedachtengoed van Carl Jung die deze archetypes heeft bedacht. Zijn twaalf archetypes hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen. Door jouw merk laten identificeren met één van de twaalf archetypen bepaal je wat voor jouw merk de belangrijkste eigenschappen zijn. Op basis van deze geïdentificeerde eigenschappen herkent jouw doelgroep waar het merk voor staat. Dit is cruciaal in een tijd waarin het erg moeilijk is om je te onderscheiden op basis van basale kenmerken en voordelen. Dit canvas is niet alleen te gebruiken voor organisaties maar is ook goed bruikbaar voor individuele professionals.

Brand Identity Canvas archetype

Het Brand Identity Canvas staat niet alleen stil bij welke karaktereigenschappen jij jouw merk nu en in de toekomst wilt geven. Het is belangrijk om stil te staan bij het verleden van het merk. Ook bepalen je medewerkers mede het DNA van jouw merk. Door het invullen van het canvas en de bijhorende bouwstenen (verleden, heden en toekomst, medewerkers) kun je absoluut een onderscheidend en robuust merkverhaal creëren.

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter