Hoe kun je creatiever worden?

Posted on: 09 Jun 2021 by Ruud Olijve

De filosofie duidt,

De wetenschap verklaart,

Maar de kunst toont, en wel dat wat zij niet zeggen kan.

- Willem Brakman

Hoe creatief ben jij? Hoe creatief zijn ze op je werk? En je vrienden? Vraag het eens. Je zult wellicht verbaasd zijn door de antwoorden. Door mijn ervaring heb ik geleerd dat kinderen zichzelf wel creatief vinden maar dat volwassenen dit gevoel zijn kwijtgeraakt. En dat is jammer, want met creativiteit creëer je de toekomst. Onze maatschappij verandert sneller dan ooit en vraagt om adequate oplossingen. Voor organisaties is het daarom van levensbelang dat ze mensen die creatief kunnen denken binnenboord houden. En daar wringt het vaak. In het bedrijfsleven roepen we wel om vernieuwde ideeën maar uiteindelijk is het de pluriformiteit en uniformiteit die bovendrijft.

Het creatieve vuurtje mogen we echt verder aanwakkeren. Maar is dat wel nodig? Want op dit moment lijkt creativiteit wel een hype. Overal hoor je mensen erover spreken (helaas meer gesproken dan gedaan). Je hoort het écht overal. In vergaderingen, op het schoolplein, echt overal. Als ik mensen hoor praten over creativiteit wordt mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd. Ik ben namelijk gek op mensen die buiten de gebaande padden durven te lopen. Op zoek zijn naar nieuwe verhalen en avonturen. Creativiteit is het proces om originele en waardevolle ideeën te ontwikkelen. Met als resultaat een mooie creatieve visie. Maar daar mag het niet bij blijven. Het gaat er uiteindelijk om dat deze ideeën worden omgezet in iets tastbaars.

De betekenis van het woord creativiteit is geleend uit het Latijn. Dat lenen is natuurlijk op zichzelf weinig origineel en creatief te noemen. Creativiteit is afgeleid van het werkwoord creāre en had de betekenis 'scheppen of voortbrengen.' De woorden creatief en creatie zijn daarmee sterk met elkaar verweven. Creatief is altijd een scheppende activiteit. Het gaat daarmee verder dan een creatieve luchtballon oplaten. Pas als er een tastbare creatie is voortgebracht kan je spreken van creativiteit. En als dat is gelukt ervaar je dat creativiteit zo magisch en inspirerend is. Gelukkig is dit gevoel voor iedereen bereikbaar, tenslotte was je als kind ook creatief. Het vraagt wel van jou om buiten je eigen vakgebied en comfortzone te durven kijken. Dat je iets nieuws uitprobeert. Je iets nieuws wilt leren want daar gaat creativiteit over. Dus aan jou de vraag. Wanneer ben jij voor het laatst creatief geweest? 

 

 

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter