Inflatie zorgt voor innovatie!

Posted on: 19 Jul 2022 by Ruud Olijve

Het is niet alleen maaar kommer en kwel rondom de huidige hoge inflatiecijfers. We moeten wennen dat de prijzen nog jarenlang sterk zullen stijgen. Maar het inflatiespook kan zelfs goed uitpakken. Wanneer een bedrijf geconfronteerd wordt met stijgende kosten dan moet er iets gebeuren om te overleven. Zonder interventies zal de vraag imploderen.

Om het tij te keren hanteren veel organisaties de kaasschaafmethode om te bezuinigen. Stopzetten van de inhuur van externen en ontslaan van personeel is een veel voorkomende besparing. Dit gaat veelal gepaard met verlies van kwaliteit en kennis. Voor de achterblijvende werknemers neemt de werkdruk sterk toe. Daardoor leidt deze methode uiteindelijk nooit tot het gewenste resultaat. Zijn er dan andere opties voorhanden?

Het alternatief voor de kaasschaafmethode begint om de volgende vraag te stellen: hoe kun je binnen arbeidsintensieve sectoren de arbeidsproductiviteit verhogen? Denk daarbij niet aan een productiviteitstoename van enkele schamele procenten maar durf echte stappen te maken. Denk bijvoorbeeld aan toename van minmaal 50%, wat moet je daarvoor veranderen?

Een groeiend arbeidsproductiviteit zonder dat deze gepaard gaat met een toenemende werkdruk heeft ook een positieve invloed op het personeelstekort. Laat de status quo los en verdien een voorsprong op je concurrenten. Inflatie is altijd een aanjager voor innovatie! 

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter