Waarom doelen stellen zo belangrijk is

Posted on: 16 Jun 2021 by Ruud Olijve

Heb je het gevoel dat er in jouw leven onvoldoende gebeurt, dat de tijd langs je heen glijdt? Dat je succesvoller wilt zijn? Je bent niet de enige, overal dwalen mensen doelloos rond. Omdat je feitelijk maar wat doelloos ronddobbert kom je nergens. Je hebt geen bestemming, geen doel. En dat is zonde want een doel geeft richting in je leven. Met het stellen van doelen zeg je eigenlijk tegen jezelf wat jij uit jouw leven wilt halen. Vind je het nu tijd is om actie te ondernemen? Gebruik dan de onderstaande 5 G's:

Grand Vision:

Wat drijft jou? Wat zorgt ervoor dat je iedere dag je bed uitkomt? Dit zijn wezenlijke vragen. Volgens de Britse motivational speaker Simon Simek begint alles met het WAAROM. Waar geloof jij in? Wat zijn je plannen voor de komende 5-10 jaar? Wat moet je doen om deze plannen te realiseren? Bedenk wel, je overschat wat je in de komende twee jaar kunt veranderen en onderschat wat je in 10 jaar kunt bereiken. Heb je de antwoorden op deze vragen gevonden, kun je nu jouw visie opschrijven. Bekijk jaarlijks minstens één keer je Grand Vision.

Goals:

Je gaat nu jouw jaarlijkse doelen opstellen. Deze zijn opgesplitst vanuit je Grand Vision. Veel mensen maken de fout om te veel doelen te bepalen die ook nog eens sterk uiteenlopen. Beter is het om één superdoel te hebben, het gaat om prioriteiten stellen. Realiseer je doelen één voor één en ga vervolgens verder met je volgende doel. Doelen zijn jouw missie om je visie te bereiken. Probeer het eens, om er één te kiezen. Stel doelen op voor ieder kwartaal of maand.

Game plan:

Nu ga je jouw doelen vertalen naar dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse activiteiten. Wat moet er gebeuren?  Activiteiten zijn altijd meetbaar.  Bijvoorbeeld als je doel is om deze zomer tien kilometer te kunnen hardlopen, dan is jouw 'Game plan' om twee kilometer te lopen op maandag, twee kilometer op vrijdag, enzovoort. Zo weet de boer ook dat je in het voorjaar moet zaaien om in de zomer gewassen te krijgen en deze vervolgens in september te kunnen oogsten. 

Guidance:

Je kunt leren van fouten van anderen of jezelf. Van je eigen fouten heb vanzelfsprekend meer last, dus het is beter om van andermans fouten te leren. Kennis hierover kun je halen uit goede boeken. Maar lees boeken wel steeds opnieuw, keer op keer. Herlees in plaats van een nieuw zelfhulpboek aan te schaffen. Bij de eerste keer lezen onthult het boek zijn informatie, bij de tweede keer beklijft de inhoud. 

Zoek begeleiding voor jezelf maar begeleid ook anderen. Dit zijn de bronnen die je voortgang verschaffen: coaches, een groep waar je elkaar belt om voortgang en doelen te bespreken. Wees een leider, je helpt zo ook andere mensen. Schakel voor jezelf een coach of mentor in. Zo heb je direct toegang tot persoonlijke feedback.  

Get it Done:

Sta op, recht je rug. Nu gaat het erom. Wanneer je eenmaal een doel hebt gesteld, ben je er verantwoordelijk voor om dit doel te bereiken. Dit vraagt om een serieuze aanpak want een doel zonder actie heeft anders geen enkele waarde. Je zit niet op de goede weg als je doelen niet uitvoert. Begin direct, ook na een slechte dag of week. Lukt dat niet? Ga dan terug naar stap 4. 

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter