Waarom ik schrijf?

Posted on: 06 Jun 2021 by Ruud Olijve

Al op jonge leeftijd kon ik volledig opgaan in allerlei verhalen. In mijn jeugd waren het de avonturen van Old Shatterhand waar ik bij kon wegdromen. De Duitse schrijver Karl May had zichzelf de hoofdrol toebedeeld in zijn wereldberoemde verhalen over Winnetou. Ik leerde dat je met verhalen je verbeeldingskracht ten volle kon etaleren, je fantasieën laten prikkelen.

Naast de boeken met avonturen vond ik de boeken waar je iets nieuws leerde begrijpen een verrijking. Van het heelal tot aan computers en de reclame, ik verslond alles. Ik schiep mijn eigen persoonlijke wereld. Een voor mij bijzonder boek heb ik van mijn vader gekregen in 1989. Dit boek van Ogilvy gaat over de hoogtij dagen binnen de reclamewereld. Eigenlijk vertelt Ogilvy over de kracht van copywriting, anders gezegd het boek gaat over goed verkopende reclameteksten. Ik was meteen verkocht. Ik besefte dat boeken je konden meenemen in allerlei reizen die je fictief overal naar toe brachten.

Boeken waren niet alleen avonturen, ze fungeerden voor mij ook als een papieren onderwijzer. De honger was in mijne jonge jaren niet meer te stillen. Ik zocht verder en verder. Ik wilde meer woorden ontdekken en nieuwe kennis opdoen. Na honderden, misschien wel duizenden boeken te hebben gelezen kwam het schrijven vanzelf bovendrijven.

Maar waarom schrijf ik?  

George Orwell beschreef in één van zijn fraaie essays wat de belangrijkste motieven zijn om te schrijven. In zijn optiek zijn vier beweegredenen die iedere schrijver voortdrijven om te schrijven. 1. Narcistisch en egoïsme motieven: het verlangen om een intelligente indruk te maken bij anderen. 2. Esthetisch geestdrift: het verlangen om een ervaring waarvan je vindt dat ze waardevol is en en niet verloren mag gaan. 3. Historische prikkel: om de waarheid uit te zoeken en voor het nageslacht te bewaren. 4. Politieke doeleinden: het verlangen om de wereld in een bepaalde richting te duwen. Deze vier drijfveren zijn bij iedereen die schrijft aanwezig. Natuurlijk is geen schrijver gelijk en zal de verhouding tussen deze vier drijfveren bij een ieder uiteenlopen.

Maar schrijven helpt ook gedachten te ordenen. Gedachten en ideeën zijn anders losse stenen die rondzwerven. Je moet deze verzamelen om ze vervolgens goed op te stapelen en ze op de juiste wijze met elkaar verbinden. Met iedere regel tekst bouw je steeds verder, geef je uiting aan jouw verbeeldingskracht. Schrijven zorgt voor overpeinzingen zodat ideeën en gedachten zich kunnen nestelen.

Reflecteren en leren is ook een prettige bijkomstigheid wat schrijven met zich meebrengt. Je leert dat ieder woord moet leren vechten voor zijn bestaan. Met mijn epistels help ik mogelijk ook anderen tot nieuwe inzichten! En schrijven is daarom erg leuk om te doen. Of het nu gekrabbel is in een verfrommeld notitieboekje of dat je het meer serieuzer schrijverswerk beoefend; schrijven helpt altijd om je te verbeteren. Begin vandaag nog met schrijven.

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter