Eisenhower Matrix

De Eisenhower Matrix helpt je om de juiste activiteiten te doen (goed timemanagement). Je krijgt hierdoor meer focus en concentratie in je werk, kortom je werkt slimmer wanneer je deze tool invult. Deze matrix is vernoemd naar Dwight D. Eisenhower, oud-president van de Verenigde Staten. Hij zei eens: ‘Ik heb twee problemen, belangrijke problemen en urgente problemen. De urgente zijn nooit belangrijk, en de belangrijke zijn nooit urgent.’ De Eisenhower-matrix onderscheidt overzichtelijk deze twee problemen en maakt duidelijk wat je te doen staat.

Tijdsduur:

± 30 minuten

Moeilijkheid:

3 van 5

Deelnemers:

± 1

Auteur:

Eisenhower

Hoe gebruik je het Eisenhower Matrix?

Dit schema stelt je eigenlijk twee vragen: ‘Hoe belangrijk is de taak?’ en ‘Hoe urgent is de taak?’. Nadat je deze vragen hebt beantwoord, kun je je taak in één van de vier kwadranten plaatsen.

 • Doen (belangrijk en urgent)
  In dit kwadrant passen urgente problemen of projecten met een harde deadline. Bijvoorbeeld een klant bellen.
 • Plannen (belangrijk en niet urgent)
  Denk aan voorbereidingswerk, zoals een afspraak of een presentatie voorbereiden. Stel jezelf de vraag: als ik dit niet doe, brengt me dat op de lange termijn in de problemen? Is het antwoord bevestigend, dan hoort de taak in dit kwadrant thuis. We noemen dit kwadrant ook wel het kwaliteitskwadrant. Plan deze taken goed en besteed er voldoende tijd aan. Zo voorkom je dat belangrijke taken urgent worden.
 • Delegeren (niet belangrijk en urgent)
  Bijvoorbeeld vragen die je krijgt die andere mensen ook kunnen beantwoorden. Zijn het kleine taken, dan kun je zelf snel doen. Zijn het grotere taken, vraag dan of iemand anders dit wil overnemen.
 • Elimineren (niet belangrijk en niet urgent)
  Zoals het checken van je social media of gesprekken met collega’s bij het koffiezetapparaat. Als je je doelen wilt bereiken, is het zonde om je kostbare tijd hieraan te besteden.

Share:
Facebook LinkedIn Twitter