De gevaren van talentvol zijn

Posted on: 29 Jun 2021 by Ruud Olijve

De eenentwintigjarige Australiër Nick Kyrgios is bezig aan zijn tenniswedstrijd. Hij staat klaar om te serveren... Het publiek is doodstil. In plaats van een venijnige opslag slaat hij de bal met een lobje naar zijn tegenstander Mischa Zverev. De bal gaat tergend langzaam richting zijn verbijsterde opponent. Nick wacht de return niet af, voordat zijn Duitse tegenstander terug kan slaan loopt Nick al naar zijn stoel. Hij verliest deze wedstrijd bewust. Zijn we getuige van een uniek sportmoment? Nee helaas, bewust verliezen komt écht veel vaker voor. 

Waarom doen spelers dat?

Bam, daar vliegt weer een bal over het net. Urenlange trainingsarbeid, om hun opslag net iets verder te perfectioneren. Getalenteerde spelers hebben van jongs af aan veel kracht en een goede techniek in huis. Ze steken met kop en schouders erboven uit. Maar sommige talenten hebben ook weinig zelfvertrouwen. Ze weten niet of ze het gaan redden, ze twijfelen. Maar één ding is zeker, ze hebben talent. Het enige wat ze niet willen verliezen... is dat...

Wat gebeurt er met een ontzettend getalenteerde speler die verliest van iemand zonder talent? Misschien heb je wel niet zoveel talent. Dat is het ergste wat je kan overkomen en dat risico neem je niet als speler. Je geeft liever op, dan kun je tenminste zeggen: 'Ik probeerde het niet eens.' Dat is wat ze doen! Dan lag het niet aan hun talent maar aan een gebrek aan inzet.

Als coach wil je natuurlijk weten waarom ze zo handelen en hoe je je dit gedrag kan veranderen. De succesvolle tenniscoach Patrick Mouratoglou onthult in de documentaire 'the Playbook' zijn strategie voor spelers die wedstrijden vergooien. Hij vertelt dat hij niet boos wordt, wat in het verleden wel zijn primaire reactie was. Hij is erachter gekomen dat het geven van aandacht en respect wel de oplossing is. Je moet ze het gevoel geven dat je nooit van hun zijde zal wijken. Intensieve gesprekken met spelers lieten zien dat het uit angst is, ze willen het enige wat voor hun telt niet verliezen: hun talent. 

Door zijn aanpak verloren zijn talenten nooit meer een wedstrijd door een gebrek aan inzet. Dit fenomeen van bewust verliezen zie je niet alleen terug bij tennistalenten, ook talentvolle leerlingen of werknemers kampen hiermee. Als coach, docent of leidinggevende kun je deze talenten door hun barrière heen helpen zodat ze hun dromen zullen realiseren. 

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter