Draai het eens om

Posted on: 01 May 2024 by Ruud Olijve

Toen de Britse premier Harold Macmillan werd gevraagd wat de grootste uitdaging voor een staatsman was, antwoordde hij: ‘Events, dear boy, events’. Hetzelfde geldt voor de meeste leiders, organisaties maar ook voor onszelf.

Gebeurtenissen overkomen ons, horen bij het leven. Sommige zijn fantastisch, andere doen pijn. Het leven kan volledig op zijn kop worden gezet. We hebben altijd een keuze hoe we hier mee omgaan. Wat raakt je tijdens deze gebeurtenis? Wat mij helpt is de volgende vraag: 'Is de gebeurtenis die jouw overkomt een situatie of een probleem?' Door deze vraag te stellen kun jouw ergernis namelijk anders gaan bekijken. 

Problemen hebben oplossingen. Die twee horen bij elkaar. Als we genoeg last ervaren, kunnen we een manier vinden om een probleem op te lossen, het kan meer geld kosten, meer inspanning vergen of meer risico met zich meebrengen dan we zouden willen. Als we identificeren wat het daadwerkelijke probleem veroorzaakt, dan kan je dat probleem laten verdwijnen.

Als een probleem ons raakt, kunnen we wat ons dwarszit als brandstof gebruiken en de benodigde energie vinden om ermee om te gaan. We kunnen het moment omzetten in nieuwsgierigheid en oplossingsgerichte houding.

Situaties hebben geen oplossingen. Daarom noemen we ze geen problemen. Het kan zijn dat hetgeen de situatie veroorzaakt het onmogelijk maakt om er iets aan te doen. Je hebt er gewoonweg geen invloed op. Je kan alleen nog de schade beperken. Met damage controle kun je door een passende reactie pogen om de directe en indirecte schade zo minimaal mogelijk te houden. Kortom je bent wel betrokken bij de situatie maar je hebt er geen directe invloed op.

En als je in een situatie komt die jou enorm raakt? Volledig uit balans en met de nodige negativiteit? Er zo mee omgaan is een keuze. Als deze houding jou helpt hoef je er zeker niks mee te doen. Heb je wel last van negatieve emoties dan is anders naar de situatie kijken iets wat zeker helpt. Want geïrriteerd raken of andere negatieve gevoelens zijn gebaseerd op verwachtingen en de verhalen die we onszelf vertellen. We kunnen altijd ons verhaal veranderen als we het proberen. Bij iedere situatie diens overkomt leert ons keer op keer dat we geen invloed. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je op een situatie reageert. Richt je dus vooral op de dingen waar je wel controle over hebt en vertel bij al het andere jezelf het ander verhaal.

PS: met de gratis Eisenhower Canvas kun je snel inzicht krijgen wat er echt toe doet. 

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter