Het geheim van samenwerken

Posted on: 06 Jun 2023 by Ruud Olijve

Succesvolle teamprestaties bereik je niet door lukraak mensen bij elkaar te zetten. Een goed presterend team bestaat uit mensen die elkaar écht vertrouwen. In zo'n veilige omgeving durven ze het pad naar succes gezamenlijk uit te stippelen. Zo ontstaan er gedeelde waarden en ligt de weg naar succes open. Iedereen is nu bereid om die ene stap extra te zetten waardoor het team vleugels krijgt. 

Een hardnekkig misverstand is dat goede teamprestaties worden geblokkeerd door gebrekkige kennis. Trainingen worden vervolgens ingezet om de ontbrekende vaardigheden binnen het team te ontwikkelen. Iedereen kent nadien het onbehagelijke gevoel dat deze trainingen zonde van de tijd zijn geweest. Maar wat staat een goede teamprestatie dan wel in de weg? Het bouwen, ontwikkelen en onderhouden van effectieve teams mislukt door een gebrekkige samenwerking wat weer zijn oorsprong vindt door onderling afwijkende verwachtingen. Deze afwijkende verwachtingen zorgen voor zand in de raderen waardoor een team zijn potentieel niet volledig benut.

Om spelenderwijs de juiste vragen te stellen om elkaars verwachtingen op een juiste wijze af te stemmen is het Team Canvas ontwikkeld. Dit Canvas is bedoeld voor leidinggevenden en facilitators om groepen op één lijn te brengen en een sterke teamcultuur op te bouwen, bottom-up. Download hier het Team Canvas om een betere samenwerking binnen jouw team te realiseren. Ook ons Sailboat Canvas is een verrassende tool die jouw heidag of vergadering op een unieke wijze kan verrijken. 

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter