Marketing moet échte veranderingen omarmen!


Op een onstuimige zondagmiddag in april wandel ik langs de kust. De wind raast over de golven. Golven met witte koppen slaan zich op het strand kapot. Telkens weer. Met de wind in mijn kop loop ik langs de waterlijn. Het valt op hoeveel plastic afval op de kust is geworpen. Van alles ligt er; visnetten, flesjes, zakken en ander plastic rommel. Het is een triest gezicht. Onze oceanen verdrinken in de plasticsoep.

Dit is niet de enige crisis waar we mee te maken hebben. Die vermaledijde crisissen duiken overal de kop op. Coronacrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, gezondheidscrisis, woningcrisis, economische crisis… Je struikelt er bijkans over. We moeten het desolate crisislandschap wél onder ogen zien. Deze rampspoed biedt gelukkig ook volop kansen. En om deze te verzilveren komt het vak marketing om de hoek kijken. Want welke organisatie uit één van deze crisissen een nieuwe weg weet te vinden verdient het volle vertrouwen van zijn klanten.

Dat vraagt om een andere marketingaanpak

Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn ontzettend veel nieuwe innovatieve producten ontwikkeld. Consumentenproblemen oplossen stond centraal bij deze producten. Producten met allerlei vooruitstrevende eigenschappen werden hiervoor uitgevonden. Alles was nieuw; van magnetron’s, CD’s, TV’s, wasdrogers, internet, computers tot aan vele andere producten. Gewoon te veel om op te noemen. Allemaal producten waar de mensen voor in de rij stonden. Reclame was toen genoeg om de verkopen omhoog te stuwen.

Toen de stroom nieuwe producten in de jaren daarna opgedroogde zijn bedrijven zoetjesaan overgegaan tot het klonen van elkaars succesvolle producten. Ingegeven door de zucht naar meer en goedkoper zijn producten verworden tot identieke en uitwisselbare producten. Alles voelt hetzelfde aan. De producten hadden een glans verloren. Er was nu meer nodig dan alleen reclame, het vak marketing deed zijn intrede.

De hedendaagse marketing houdt zich bezig met digitalisering van hun vak. Door de digitale mogelijkheden kunnen marketeers hun klanten tijdens de klantreis uitstekend volgen. Ze houden vast aan het adagium ‘zonder customer journey geen succes‘. Op slim gekozen momenten brengen ze hun producten onder de aandacht. Helaas lost deze overvloedige digitale aandacht geen enkel probleem voor de klant op. Voor de meeste marketeers is het oplossen van echte klantproblemen ver naar de achtergrond verdwenen en zijn ze te veel gericht op ‘clickbaits’.

Omarm een crisis

Wie zijn merk en medewerkers echt in beweging wil krijgen moet het lef hebben om op te komen voor de belangen van zijn klanten. Echt succesvolle organisaties zullen meer dan ooit een ‘verhaal’ moeten hebben. Verhalenvertellers die een serieus probleem voor hun klanten weten op te lossen winnen aan vertrouwen. Omarmen van een specifieke crisis kan hieraan bijdragen. Een bijkomende voordeel is dat je organisatie zich daarmee onderscheidt van alle andere concurrenten.

Maar waar begin je? Al snel denk je dat voor het oplossen van zo’n crisis er veel bij komt kijken. En dat is een misvatting. Jouw organisatie kan ook iets doen aan het oplossen van een crisis. Zo kan je helpen bij het verminderen van plasticafval. Het Britse cosmeticabedrijf Lush heeft de strijd aangebonden met plastic. Het gaat bij Lush om Zero waste leven, oftewel leven zonder afval. Andere bedrijven kunnen een voorbeeld nemen aan Lush voor het verminderen van de plasticsoep. Denk aan de ANWB, zorgverzekeraars of banken die nog steeds jaarlijks miljoenen plastic passen naar hun klanten sturen. Zo kan ieder bedrijf voor iedere crisis een oplossing bedenken. Een oplossing die past bij het bedrijf. Zo creëer je een unieke positionering waarmee harten worden veroverd. Een echt ‘verhaal’ versterkt altijd jouw merk.

Ruud Olijve


Deel:
Facebook LinkedIn Twitter