Gewoon met zelfvertrouwen


Afwachtend kijkt ze in het rond, niet wetend wat de uitkomst achter deze deur brengt. Zal ze de deur dichthouden of is haar nieuwsgierigheid naar verandering gewoonweg te groot? Haar hand grijpt krachtig de deurklink vast, vastbesloten om de deur te openen. Dan hoort ze een geluid achter de deur, krachteloos glijdt haar hand van de deurklink en ze loopt gehaast weg bij de deur. Altijd perfectionistisch, bang voor mislukkingen om maar niet te voldoen aan de hoge verwachtingen.

Herken je het dat je steeds voor een andere aanpak kiest, zodat je nooit echt leert om de vorige aanpak te verbeteren? Bij ieder tentamen op school of het opstellen van een notitie op het werk vind je dat het telkens volledig anders moet. Als je deze terugkerende worsteling hebt dan is de kans groot dat je werkt vanuit een belemmerende overtuiging en last hebt van een ongezonde perfectionisme. Een gebrek aan zelfvertrouwen komt door angst om fouten te maken en doe er vervolgens een vleugje perfectionisme eroverheen. Hand in hand lopen een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen door de gangen van je leven. 

Voor veel mensen lijkt 'zelfvertrouwen' op een ongrijpbaar gedrocht. Steeds maar zoekend ernaar maar het weet zich telkens voor hen te verstoppen. De ironie is dat het allang in jezelf zit gehuisvest. Je hoeft enkel te bevrijden. Zelfvertrouwen kan verder worden opgebouwd door actie te ondernemen binnen jouw eigen interessegebied of die binnen je de persoonlijke vaardigheden vallen. Routine versterkt sterk het vertrouwen, de kracht zit tenslotte in de herhaling. Alles gaat dan als vanzelf zonder er bij na te hoeven denken. Wanneer je als gevolg van routine een goed resultaat behaalt, wordt jouw zelfvertrouwen positief beïnvloed. Op deze manier ontstaat er een positieve, zichzelf stimulerende cirkel. Durf daarom jouw gekozen aanpak te handhaven. Gooi niet niet direct bij een slecht resultaat alles overhoop. Steek liever jouw tijd in het analyseren waar je jouw gekozen aanpak met kleine stappen is te verbeteren.

Het 'doelbewust oefenen' met een helder doel voor ogen waarbij het verwerken van feedback op jouw aanpak centraal staat zorgt uiteindelijk voor de juiste verbeterstappen. Het zijn juist deze kleine verbeterstappen die uiteindelijk voor het gewenste resultaat zorgen. Of het gaat om een tentamen, notitie of presentatie, aan het einde van de rit heb je het door jou gewenste resultaat bereikt en straal je van het zelfvertrouwen.

Ruud Olijve


Deel:
Facebook LinkedIn Twitter