Groei in jouw groep


“You will meet two kinds of people in life:
ones who build you up and ones who tear you down.
But in the end, you will thank them both”

 

Er zijn OVERDUIDELIJK twee soorten mensen in de wereld...

Degenen die je leven makkelijker maken en degenen die het jou moeilijk maken. 
Degenen die jou beter laat presteren en degenen die jou slechter laat presteren.
Degenen die zich drukken en degenen die alle eer naar zich toe trekken. 
Degenen die je een goed gevoel geven en degenen die je een slecht gevoel geven.
Degenen die vereenvoudigen en degenen die compliceren.
Degenen die oprecht luisteren en degenen die door andere heen praten. 
Degenen die geven en degenen die nemen.
Degenen die er voor jou zijn en degenen die voor zichzelf er zijn.

Welke van de twee ben jij?

Ook op het gebied van groei is dit onderscheid waar te nemen. Er zijn twee groepen mensen die beiden hun eigen groeiaanpak kennen. De enige overeenkomst tussen deze twee soorten groepen is dat ze beiden zich willen onttrekken aan hun huidige positie. Hun aanpak hoe ze willen groeien is totaal verschillend.

De ene groep denkt te groeien door het neersabelen en afbreken van anderen om zo boven anderen mensen uit te stijgen. Agressie, negativiteit, roddel en achterklap zijn opvallende kenmerken van hen. Deze mensen groeien zelf niet maar denken door anderen te verlagen dat ze zelf daarmee boven het maaiveld uitkomen. Het gevolg is dat het team als geheel zich niet verder ontwikkeld. De mensen uit de eerste groep zijn onzeker en en zoeken de absolute bevestiging. Bij deze eerste groep worden teamleden juist belemmerd ten faveure van die ene onzekere maar verbaal sterke individu. Ze oordelen anderen omdat ze de ander niet begrijpen. Ze hebben geen oprechte interesse in anderen. 

De andere groep mensen wil juist groeien door te leren van anderen. Ze verzamelen betere mensen om zich heen en trekken zich aan hen op en willen enkel zichzelf ontwikkelen. Ze maken hun groei niet afhankelijk van anderen.  Binnen deze tweede groep zijn de handvatten om het groeiklimaat en -mindset in de groep te stimuleren en verbeteren ruimschoots aanwezig. Niet alleen de ene individu groeit maar het is juist het hele team welke zich in positieve zin ontwikkelt. 

Dus nogmaals, welke van de twee ben jij?

Ruud Olijve


Deel:
Facebook LinkedIn Twitter