Het gaat er niet om wie begon, maar om wie ophoudt


We hebben allemaal wel eens te maken met conflicten, daar is op zichzelf niks mis mee. Toch geven conflicten ons vaak een rotgevoel. Vooral als er vervelende ervaringen zijn geweest rondom conflicten zoals ruzies, wrok en vernedering. We zijn dan tot op onze ziel geraakt, maar is dat ook zo? Denk in ieder geval niet dat een confrontatie verkeerd is. Uiteindelijk is niet het conflict zelf het probleem, maar vooral de wijze hoe we reageren en en het bij ons binnen laten komen het eigenlijke probleem.  

Een ruzie of een conflict is een botsing tussen mensen die met verschillende belangen tegenover elkaar staan. Het is vooral hoe de ander zich gedraagt ten opzichte van onze eigen waarden die ons tot op het bot kunnen raken. Hoe kun je daar goed mee om gaan? Het beëindigen gaat niet om overgave, maar om openstellen. Dat je andermans standpunten niet negeert. Stel jezelf vragen; wat houdt  het in stand, wat wil ik voorkomen, waar gaat dit conflict nou eigenlijk over. Het onderlinge vertrouwen moet eerst worden opgebouwd. Hoe het ook zij: zorg dat de ruzie stopt voordat deze uit de hand loopt.

Je denkt dat een conflict iets is tussen jou en de ander, maar je doet er ook je omgeving iets mee aan. Het is belangrijk om het niet te laten voortsudderen. Pak de koe bij de horns en ga aan de slag. Maak een reconstructie van het conflict, wat is de aanleiding geweest voor deze situatie. Wees bewust dat beide partijen fouten maken in een conflict. Onthou dat het gaat dat het niet gaat om wie er gelijk heeft, het gaat altijd om jullie beider geluk. Wees daarom naar jezelf toe niet te kritisch en te veeleisend. 

Ruud Olijve


Deel:
Facebook LinkedIn Twitter