Touwtrekken of samenwerken?

Posted on: 29 Jun 2021 by Ruud Olijve

Mijn ik van dertig jaar is teruggekomen
Van: "Zeker weten, zwart en wit" en "Ik heb gelijk!"
Hij nuanceert met zijn verstand
De waarheid tot een diamant
Die steeds van kleur verandert als je anders kijkt

- Harrie Jekkers (Mijn ikken)

 

Getergd pak je het touw beet met maar één doel, de tegenstander over de streep trekken! De hakken trap je diep in het zand. Witte knokkels op je handen tonen hoe krachtig je touw vasthoudt. Het spel is simpel, om te winnen moet je de tegenstander drie meter over de streep trekken. De heroïsche wedstrijd begint... De tegenstander blijkt echter sterker, zwaarder en taaier te zijn. Uitgeput delf je uiteindelijk het onderspit, ondanks dat alles van tevoren er op wees dat de winst voor jou zou zijn!

Ben jij ook regelmatig aan het touwtrekken? Steek je op je werk of privé veel energie in het overtuigen van mensen? Ondanks de juiste feiten lukt het niet om het punt te maken. Dat komt omdat de meeste mensen overtuigen met dezelfde techniek die ze van jongs af aan leren; touwtrekken. Waar in de kinderjaren het touw werd ingezet om de tegenstander over de streep te trekken is het touw nu ingeruild voor dure woorden. Het is een weinig effectieve manier van overtuigen, want hoe harder je trekt, des te meer de ander zich schrap zet. Je bereikt het tegenovergestelde van wat je zou willen.

De fraaie Engelse uitdrukking 'Choose your battles' zegt dat je niet met iedereen over van alles moet strijden. Dat je kiest met wie en op welke momenten je wel of niet de strijd aangaat. Wanneer gelijk krijgen weinig voor jou verandert dan kun beter niet voor je gelijk gaan. Ga je wel de strijd aan over pietluttige dingen dan ben je jouw ego aan het voeden. Het gaat dan om het winnen van de ander. De keerzijde van dit gedrag is dat de relatie met de ander ernstig onder druk komt te staan. Wees je bewust dat de waarheid van de ander voor degene net zo waar is als jouw waarheid voor jou. Wanneer je anderen weet te overtuigen zonder dat er iets voor jou verandert, laat het los!

Maar loslaten is niet altijd een optie. In een mensenleven is er slechts een handvol allesbepalende momenten die van groot belang zijn. Momenten dat je werkelijk alles moet doen om je gelijk te halen. Je zult de ander wel moeten overtuigen. Touwtrekken is een sport is met één belangrijke regel, je opponent moet gelijkwaardig zijn. Zo wordt voor de wedstrijd ieder team gewogen en in een gewichtsklasse ingedeeld. Helaas, het echte leven kent deze spelregel niet. Wat doe je als jouw tegenstander meer mankracht heeft en ongelimiteerde mogelijkheden heeft?

In het geval van de belastingdienst met de toeslagenaffaire, jeugdzorg of andere ambtelijke organisaties hebben veel mensen ervaren dat gelijk halen onmogelijk is. Moederziel alleen probeerden ze tegengewicht te bieden in hun ongelijke strijd. Een uitputtingsslag, het touw glipte tussen hun handen weg. De toeslagenaffaire heeft ons geleerd dat je voldoende tegenkracht moet organiseren. Bevind jij je in zo'n soort situatie? Begin als eerste om teamleden te werven. Creëer een team, smeedt een ijzersterke coalitie! Breng specialisten en gelijkgestemden bij elkaar zodat je meer gewicht in de schaal kan leggen. Touwtrekken gaat om het organiseren van voldoende tegenkracht, want als het echt ergens om gaat mag je het touw niet loslaten.   

PS: Organiseren van tegenkracht is ook een belangrijke les voor directieleden, accountmanagers & productmanagers ;-)

Ruud Olijve

Share:
Facebook LinkedIn Twitter